Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Αλληλέγγυα Γεωργία

CSA σημαίνει :Community Supported Agriculture
δηλαδή: Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία ή αλλιώς
Αλληλέγγυα Γεωργία
  Το CSA είναι μια αμοιβαία επωφελή σχέση ανάμεσα σε ένα τοπικό αγρόκτημα και μια κοινωνία ανθρώπων που λαμβάνει τα τρόφιμα που παράγει το αγρόκτημα. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε ένα CSA έρχονται πιο κοντά στη φύση και στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων αφού έχουν για συνέταιρο ένα "δικό τους" αγρότη.  

Με το CSA γίνεται μια συμφωνία ανάμεσα σε έναν αγρότη και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τα προϊόντα του. Με τη συμφωνία αυτή ο αγρότης εξασφαλίζει ότι ο κόπος - παραγωγή του δεν θα πάει στις κότες, (έκτος και αν ο συνέταιρος του έχει κότες και επιθυμεί να τις ταΐζει με κάποιο προϊόν που του παράγει ο αγρότης γι' αυτό το σκοπό για παράδειγμα σιτάρι) και ο καταναλωτής - συνέταιρος είναι σίγουρος για το προϊόν που θα φάει.  

Ένα CSA μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Μπορεί μία ομάδα ανθρώπων να πλησιάσει έναν ή και περισσότερους αγρότες και να τον δεσμεύσουν να καλλιεργεί γι' αυτούς ή μπορεί ένας αγρότης ή μια ομάδα αγροτών οι οποίοι έχουν ήδη ένα καλλιεργητικό πλάνο να αναζητήσουν για τους μετόχους - συνεργάτες - καταναλωτές.   

Η συνηθέστερη μορφή CSA που συναντάμε είναι η δεύτερη, όπου ένας αγρότης η ένα αγρόκτημα σχεδιάζει ένα καλλιεργητικό πλάνο και στη συνέχεια ψάχνει για τους μετόχους – καταναλωτές. Όταν τους βρει και συμφωνήσουν ο μέτοχος προκαταβάλει το ποσό της συμφωνίας και ο αγρότης πλέον έχει την υποχρέωση να τηρεί πλήρως το καλλιεργητικό πρόγραμμα και τις προϋπόθεσης της συμφωνίας. Όταν φτάσει ο καιρός των συγκομιδών η παραλαβή των προϊόντων γίνεται συνήθως μία φορά την εβδομάδα από το αγρόκτημα ή από κάποιο σημείο συνάντησης που έχει οριστεί από την αρχή.  

Από ένα CSA και ο αγρότης αλλά και ο μέτοχος - καταναλωτής βγαίνουν πολλαπλά κερδισμένοι. Ο αγρότης γιατί από τη στιγμή που θα ξεκινήσει την καλλιέργειά του για ένα CSA  θα έχει ήδη έτοιμο το κοινό στο οποίο θα προωθήσει τα προϊόντα του εξασφαλίζοντας έτσι ότι τίποτα από τον κόπο του και την παραγωγή του δεν θα πάει χαμένο και δίνοντας του έτσι τη δυνατότητα να αφοσιωθεί 100% στην καλλιέργεια του  με πολύ όρεξη και μεράκι. Και ο μέτοχος - καταναλωτής εκτός απ' το ότι είναι σίγουρος για το τι τρώει, μέσα από ένα CSA του δίνεται η ευκαιρία να έρθει σε άμεση επαφή με τη γη και τη γεωργία αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις ζωής.

Ποια είναι η γνώμη σας για κάτι τέτοιο. Θα συμμετείχατε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα είτε ως παραγωγός είτε ως καταναλωτής; Μπορείτε παρακάτω να αφήσετε το σχόλιο σας (χωρίς να χρειάζεται να γίνετε μέλος του Blog) και να αρχίσουμε να το δουλεύουμε λίγο...

Ήδη κάπου έχει ξεκινήσει να λειτουργεί...5 σχόλια:

 1. Μ' ενδιαφέρει και σαν παραγωγό και σαν καταναλωτή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία είναι κάτι που το ψάχνω αρκετό καιρό. Με ενδιαφέρει ως παραγωγό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δημήτρης Λαμπρινίδης5 Μαΐου 2016 - 9:43 π.μ.

  Με ενδιαφέρει η κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία ως καταναλωτή προς το παρόν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θα σας ενδιέφεραι ένα CSA εβδομαδιαίο με ζωντανές τροφές, τύπου φύτρα, φρούτα, λαχανικά και αποξυραμένα + φρέσκο χυμό σιταρόχορτο;
  Εμένα ναι,αλλά θα πρέπει να γίνει σωστά..

  ΑπάντησηΔιαγραφή